Atunci cand vorbim despre whiskey-urile americane ne referim de obicei la Bourbon, desi exista de fapt peste 20 de stiluri de whisky-uri acceptate de legea americana
1. Amestecul trebuie sa contina intre 51% si 80% porumb. Secara, graul si orzul reprezinta elementele ce ofera aroma. Preparatul de grane este cunoscut sub denumirea de mashbill
2. Bourbonul poate fi preparat oriunde in SUA dar in mod traditional el provine din Kentucky. Jack Daniel’s, cel mai bine vandut whiskey din lume, desi se incadreaza si la categoria Bourbon, prefera sa fie numit Tennessee whiskey
3. Toate retetele presupun folosirea unui proces de acrire. In jur de 25% din pasatul primei beri este pastrat si adaugat celei de a doua beri la momentul distilarii. Acesta se numeste “sour mash” (amestec acru) si asigura o calitate constanta
4. Bourbonul trebuie distilat de doua ori, prin lege. Distilarea poate fi realizata inr-o combinatie de alambicuri sau intr-unul de un singur tip. Spirtoasa trebuie sa paraseasca aparatul la o concentratie de 80% alcool.
Whiskey-urile americane se matureaza de doua ori mai repede decat cele scotiene
5. Distilatul pur scos din recipient este cunoscut sub denumirea de “white dog” (caine alb). Toata aroma si culoarea trebuie sa provina exlusiv din distilare si maturare. Este interzisa prin lege adaugarea sau scoaterea vreunui ingredient in/din Bourbon.
6. Procesul maturarii este la fel de important pentru produsul final ca si cel al distilarii. Prin lege bautura trebuie maturata minim 2 ani in butoaie noi, albe, din stejar American, butoaie ce trebuiesc carbonizate pe interior.
7. Factorii ce influenteaza maturarea sunt caldura, climatul, marimea butoaielor, pozitia in care sunt acestea asezate pentru stocare. Butoaiele stocate in depozite trebuiesc rotite. Consitenta se obtine prin intelegerea si controlarea procesului de maturare.
8. Comitatul Bourbon este asezat pe un strat de calcar natural ce functioneaza ca agent de purificare si filtrare pentru sursa locala de apa folosita la distilarea si diluarea bourbonului de inalta calitate.
9. Conform legii, Bourbonul trebuie imbuteliat la o concentratie de 40% sau mai mult. Cele mai multe variante contin intre 40% si 50% alcool.
10. Doar Bourbonul din Kentucky poate fi promovat prin evidentierea statului din care provine (Kentucky Straight Bourbon Whiskey).